SomAcció


Dignifiquem la nostra
eina, el periodisme

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Google+0Share on LinkedIn0

SomAtents participarà activament de l’Assemblea Oberta de Periodistes per aprovar el decàleg «10 accions per a un periodisme digne». El document ha de resumir les reformes legislatives i les transformacions organitzatives que el conjunt dels professionals de la informació reclamen per tal que el periodisme surti del descrèdit social actual, superi l’extrema precarietat laboral a la majoria d’empreses de comunicació que impedeix fer un periodisme de qualitat i elimini les discriminacions de gènere que encara es pateixen.

#Periodigne. És que n’hi ha un altre?

El col·lectiu SomAtents no va nèixer perque sí. Des de 2012 som un col·lectiu d’acció periodística armat amb ploma i càmeres, que esmolem l’eina del periodisme narratiu des del cos a cos amb la societat que expliquem. I no defugim mai el diàleg ni el debat amb la nostra comunitat. Hem engegat diverses iniciatives valentes. Al 2014 vam obrir la llauna amb els SomDebat, desgranant a l’entorn universitari i canals dinàmics com Facebook o Twitter què entenem per periodisme de qualitat o el dret a la informació. També hem procurat fer arribar les nostres inquietuds a la nostra comunitat en tallers i cursos on amb exemples pràctics recelem obertament d’aquells poders que amb la complicitat necessària d’alguns periodistes influeixen en els titulars, confonen amb una emocionalitat excessiva en el tractament informatiu o una caracterització gràfica deliberada en determinades publicacions.

Però no només això, ja que a principis de 2016 vam aterrar a les biblioteques públiques de Barcelona amb una proposta ambiciosa. A través del cicle ‘Periodisme crític, audiència emancipada’ vam traslladar a la ciutadania aquests debats i consideracions dels que qüestionem l’ofici des de dins. Van ser vuit sessions amb ponents molt diversos de les que vam aprendre molt, intensificant amb rigor el debat sobre els límits ètics en la relació entre periodistes i polítics, el divorci del periodisme amb els grans mitjans i la seva agenda al dictat de l’actualitat, o la importància de la mirada en la narració de nosaltres mateixos i de l’altre. Érem concients com ho som ara que ens calia baixar del pòdium, afrontar amb dignitat el nostre paper a la societat i retornar el debat a la nostra audiència, reforçant l’imaginari de garantir el dret a la informació, com a actors principals valedors també dels temes que s’invisibilitzen a diari als principals mitjans.

Així hem seguit fins a dia d’avui, sotasignant manifestos amb altres col·lectius i periodistes a títol individual com el de ‘Per la llibertat de premsa i per totes les llibertats. #FreePressCatalonia’ en motiu de l’atac sofert a Catalunya des del passat 20 de setembre per part del govern espanyol davant l’imminent referèndum del primer d’octubre. Però precisament en defensa de la llibertat de premsa, hem seguit cada convocatòria del 3 de maig amb lemes i pancartes pròpies al costat d’altres mitjans en lluita i de fet, vam néixer en aquesta data tant significada fa ja 5 anys.

Enguany, el caldo de cultiu en defensa de la llibertat d’expressió i en aquesta lluita constant contra la precarietat a la professió es va seguir cuinant en una trobada simbòlica per debatre obertament s’obre l’estat de la qüestió entre sindicats i gent del gremi a l’antiga Casa de La Premsa de Barcelona, al barri de Poble-sec el passat 6 de maig. Des d’ençà, conjuntament amb els impulsors d’aquesta trobada que vam coorganitzar, estem treballant en fer possible la propera Asssemblea Oberta de Periodistes del proper 11 de novembre a les 10h, a la seu de la Confederació de Federacions d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), al barri de la Barceloneta. Una cita a la que us convidem a inscriure a través de www.periodigne.cat per seguir filant prim el Decàleg «10 accions per a un periodisme digne». Amb aquest propòsit es plantejen tres taules de debat temàtic: Precarietat. La selva laboral del periodisme. / Com podem recuperar la confiança de la societat? / La igualtat de gènere en els mitjans i en la informació. L’assemblea posarà en valor les conclusions dels distints grups de debat que s’exposaran en plenari i comptarà amb la cloenda de la mà de Simona Levi, fundadora de la plataforma X-Net i activista en defensa dels drets civils a la xarxa i periodista.

Som concients de la necessitat imperiosa de debatre entre periodistes aquestes qüestions i com a SomAtents segur que ens trobareu en l’impuls del periodisme digne i l’aposta per fer les reformes i transformacions necessàries perquè el periodisme recuperi la confiança de la ciutadania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *