—
Emoció, mirada i anàlisi
La passió i l’emoció estan sovint associades no només a la pràctica i el gaudi de l’esport, sinó també al periodisme que se n’ocupa. Aquesta evidència és, en el nostre entorn periodístic immediat, molt present, i afecta sovint la qualitat de la mateixa informació esportiva. Sembla clar que això succeeix perquè molts dels estàndards del periodisme de qualitat no solen tenir-se en compte en la pràctica de bona part del periodisme esportiu. Així citaríem el rigor en les fonts –i el treball perquè siguin plurals–, la documentació exhaustiva, el treball d’observació i mirada sobre el terreny, la cura en l’escriptura (o en el muntatge), fent servir els recursos de la ficció realista literària o del cinema i, sobretot, la feina de descripció i d’anàlisi significativa.
Amb tot, no hi ha motiu per quedar-se només en una crítica derrotista: hi ha una llarga tradició de periodisme esportiu de qualitat, tant escrit com audiovisual, de la qual se senten hereus molts excel·lents periodistes d’avui. Seran ells i elles les que impartiran les sessions d’aquest curs, que pretén traçar un eix que connecta l’emoció i la passió amb l’anàlisi i el rigor. A les sessions parlarem de com dur a terme projectes innovadors en el periodisme esportiu, de l’anàlisi esportiva i la crònica com a gèneres centrals del relat mediàtic de qualitat, i de la mirada etnogràfica, gràfica i narrativa sobre el terreny, com a factors clau per a la construcció d’històries que expliquen moltes més coses que el resultat d’un partit i que van molt més enllà de la superficialitat maldestre dels tòpics recurrents.
El taller es clourà amb una taula rodona dedicada al Mundial de Rússia, que estarà aleshores a poques setmanes de començar, en el que participaran periodistes especialitzats en la cobertura de mundials i periodistes russes. Allí debatrem sobre la realitat política i social del país, fent èmfasi amb les dificultats dels periodistes per treballar-hi amb llibertat, i de les dinàmiques polítiques que hi ha generat l’organització de l’esdeveniment.
Sessions: 8 hores. Sessions els dijous 19 i 26 d’abril i els dijous 3, 10 i 17 de maig.
Lloc: Casal de barri Folch i Torres, C/ Reina Amàlia, 31.
Professorat: Carlos Martín Rio, director i cap de redacció de Panenka; Natàlia Arroyo, periodista i analista del diari Ara, seleccionadora catalana de futbol; Celia Castellano i Carles Palacio, periodistes i finalistes del premi Panenka 2018; Francisco Cabezas, redactor en cap de la secció d’esports del diari El Mundo, i premi Panenka 2017.
Preu: 150 euros. Amb un 10% de descompte per a antics alumnes.
Inscripcions: info@somatents.com