SomAcció


El Petitet y la rumba

‘Petitet (Rumba pa’ ti)’,
un somni i una promesa

Tweet about this on TwitterShare on Facebook95Google+0Share on LinkedIn0

El respectat gitano del carrer de la Cera (Barcelona) va prometre a la seva mare una orquestra simfònica per tornar la rumba “a dalt de tot”; a l’octubre debuten al Liceu

El documental de Carles Bosch, amb David Vidal al guió i realització de Sofía Amadori, és una idea original de SomAtents, i veurà la llum el 2018

El que va començar com un encàrrec del districte de Ciutat Vella al col·lectiu d’acció periodística SomAtents s’està convertint en el projecte d’una vida i, en el camí, en un somni impossible fet realitat.

A mitjans del 2015, el col·lectiu SomAtents es va posar a treballar per retratar en un curt documental el projecte del Joan Ximénez Valentí, El Petitet: crear una orquestra simfònica de la rumba i portar-la pels millors escenaris. El Petitet, un gitano del carrer de la Cera, fill d’un dels palmeros de Peret, havia promès a sa mare en el llit de mort que tornaria a portar la rumba a dalt de tot. Uns anys i una malaltia crònica després (la miastènia gravis), el Petitet es topava pel camí amb SomAtents i donava forma a la seva idea a cops de rumba i voluntat. La roba estesa va ser el resultat de mesos de feina durant els quals conèixer el Petitet i el seu món van ser la sorpresa més inspiradora que podíem imaginar. En el curt ja s’explicava la historia d’una promesa a la mare, de com s’intentava construir una orquestra amb paios i gitanos que articulés el sentiment genuí de la rumba amb l’harmonia metòdica dels músics simfònics. S’hi veia com la dificultat de la malaltia era un entorpiment gairebé insuperable… Amb tot, aquell era un treball molt breu, i el projecte mereixia un abordatge més complet i ambiciós.

El Petitet al Raval
© Estefania Bedmar

Avui, pràcticament dos anys després que aquell curt comences a caminar, el projecte del Petitet s’està fent gran, molt gran. Molt més gran que les seves ulleres immenses, més gran que la rumba que li corre per les venes. El multipremiat director Carles Bosch i la productora Lastor Media, en col·laboració amb un equip on destaca la presència de la realitzadora Sofía Amadori i del guionista David Vidal, tots dos somatents que ja van treballar junts al curt documental La roba estesa, estan treballant per portar la història d’aquest gitano i la seva orquestra al cinema en un documental que portarà per títol Petitet (Rumba pa ti)’. I no només això, el projecte del documental avança de braçet del projecte d’orquestra simfònica de la rumba. Les dues històries confluiran, i no és cosa de la providència sinó de la feina del propi equip de producció, en un esdeveniment mai vist al Gran Teatre del Liceu, que el 17 d’octubre acollirà per primera vegada en la seva centenària història un concert de rumba. I no serà una rumba qualsevol, serà la rumba simfònica que ha parit el Petitet i els seus. El concert serà la culminació d’aquest documental.

Per acabar de fer realitat tots dos projectes, ara la productora Lastor Media, el Carles Bosch, SomAtents i tot l’equip que hi treballa necessiten un cop de mà i per això han impulsat aquest Verkami que s’acaba el dia 14 de maig. Qualsevol aportació és benvinguda per acabar de fer possible un somni i la promesa d’un fill rumbero a la seva mare.

Per a més informació:
david.vidal.castell@gmail.com
info@somatents.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Accions relacionades