Fes (o millora) un diari o revista a la teva escola
—
El taller s’adreça a escoles i instituts que ja tenen una publicació o pensen crear-ne una. Al llarg del taller, s’ encoratja els alumnes a narrar els seus barris, les seves ciutats i els temes que els preocupen i a experimentar en les formes de narració periodística. A més també s’exposen les bases de què significa el dret de la informació i la necessitat que ells, com a ciutadans, el reclamin.
Periodista per un dia
—
Taller de recursos i habilitats per a la comprensió, l’edició i l’escriptura de textos. L’activitat pretén apropar la tasca dels periodistes als adolescents per tal promoure una reflexió crítica envers la comunicació. L’objectiu és fomentar les seves capacitats de comprensió, escriptura i edició de textos. Al final de la sessió volem que els participants puguin respondre’s: com es construeixen els relats dels mitjans?
Dir-ho tot i dir-ho bé: tècniques de comunicació i retòrica per a la persuasió
—
Com fer-ho perquè ens escoltin i ens facin cas? ¿Com evitar la por escènica? El primer pas per aprendre a comunicar no és saber què volem dir, sinó conèixer què volen escoltar els altres. L’èxit de qualsevol projecte, empresa… o acció, per petita que sigui, descansa majoritàriament sobre les nostres aptituds comunicatives. El taller, fonamentalment pràctic, desenvolupa una petita part teòrica –la de la Retòrica clàssica- que creix amb les dinàmiques de treball a l’aula, un treball que emfasitza en la importància de la comunicació en la gestió i la resolució dels conflictes i en els lideratges compartits.
Guió d’entreteniment
—
Com funciona un programa d’entreteniment? Com es fa una escaleta? Com s’estructura un equip de guió? Com són les reunions de guionistes? Què fa un guionista durant un programa en directe? En aquest taller els alumnes podran aprendre de primera mà com és el treball creatiu en un programa de televisió d’entreteniment en les seves diferents fases. Els alumnes coneixeran, a través d’exemples reals, el treball creatiu que hi ha rere les càmeres en programes de prime-time, de late night, divulgatius i d’entreteniment factual. La classe comptarà, en la part pràctica, d’un brainstorming de continguts per a un programa de televisió.
Taller de gramàtica audiovisual i edició videogràfica. Una introducció al vídeo i el muntatge de les imatges en moviment
—
El curs pretén aproximar a l’alumne al llenguatge audiovisual amb els seus respectius efectes dramàtics i forma de construcció de la realitat i la ficció. Les sessions estaran centrades en el llenguatge cinematogràfic i televisiu, no fotogràfic. En finalitzar el curs, l’alumne ha de poder construir una peça audiovisual posant en pràctica la semàntica i la sintaxi de la imatge en moviment d’una forma creativa.
Taller de ràdio creativa: ràdio-teatre
—
Dirigit a totes aquelles persones que vulguin conèixer i experimentar amb el llenguatge radiofònic. El curs proposa incentivar als participants a jugar amb textos i a produir relats propis, per ser gravats i escoltats en classe a través de la ràdio. El taller proporcionarà els recursos necessaris per fomentar la creativitat, el desenvolupament d’idees, el treball individual i en equip i les eines per trobar-se amb la seva veu.
Taller d’empoderament digital per a gent gran
—
El curs proposa la capacitació en tecnologies de la informació per a gent gran a través de la gestió col·lectiva d’un bloc. Es pretén incidir en millorar els seus coneixements d’edició gràfica i de textos, tractament, gestors de continguts online i xarxes socials de difusió (sobretot Facebook i Twitter però també Instagram o Google+).
Som pares i mestres de natius digitals. Sobre com afrontar l’ús de les noves tecnologies dels nostres fills
—
Facebook, Twitter, Tuenti, Whatsapp, l’univers digital forma part de la vida dels nens i adolescents. Ser pare o docent d’un nadiu digital suposa obrir la mirada als aspectes positius i negatius d’aquests nous mitjans i implicar-se per dotar, primer, de sentit comú l’ús d’aquestes eines i, segon, de responsabilitat. En el positiu, està la connexió, la possibilitat d’interaccionar amb diferents cultures. En el negatiu, des de l’allau d’informació que ens porta a pensar què és adequat i què no fins a delictes com el bulling cibernètic o l’assetjament sexual. Aquest taller va dirigit a pares i docents que estiguin interessats a comunicar-se amb els nens i adolescents per generar un treball en equip amb ells.
Com preguntar i trobar respostes a Internet
—
On es localitza informació? Quines fonts són fiables? Com establim criteris de fiabilitat? El taller experimenta amb la informació que hi ha disponible a la xarxa i aporta elements de pensament crític i estratègies per interpretar aquesta informació.
Descobriment de les possibilitats tecnològiques
—
El seminari mostra tots aquells recursos que permeten a l’usuari rebre, produir, emetre i difondre informació i coneixement en un context de comunicació 2.0, multimediàtic i de codi lliure. Així mateix, descriu el canvi en les possibilitats de consum que aquestes eines han provocat en la comunicació de masses.
Tendències en producció televisiva: ets audiència o ciutadà?
—
Cap a on va la televisió? S’imposarà la televisió on-demand o seguiran existint les graelles televisives? Els programes tendiran a la fragmentació encapsulada dels continguts per la pressió de Youtube? El públic demandarà més participació o ja estem cansats de participar a tot arreu? En un moment en què el consum televisiu ha arribat als seus màxims històrics ens interessarem per saber com evoluciona. En aquest seminari es proposa una panoràmica de les darreres tendències en producció televisiva, coneixent cap a on caminem els referents americans i anglesos, a més de les novetats més destacades del MIPTV de Cannes i del Mercat Audiovisual de Catalunya.
Taller de Crònica Periodística de la Vida Quotidiana: sortim al carrer i fem visible el nostre entorn
—
El cronista és aquell que sap mirar, sap escoltar, sap interpretar i sap escriure allò que ha viscut. La crònica implica que el cronista surti al carrer, parli amb la gent, pregunti, miri, escolti, observi i prengui notes. Aquest taller està dirigit a persones curioses que tenen ganes d’explicar allò que passa al seu voltant i que s’atreveixen a experimentar amb les persones i els fets del seu voltant i amb l’escriptura. El taller té com objectiu general dotar dels coneixements bàsics dels aspectes necessaris per tot aquell que estigui interessat en buscar, investigar i escriure allò que passa al seu voltant.
¿Qui decideix què és notícia? Seminari de Deconstrucció de l’Agenda Periodística: els criteris de la visibilitat i la invisibilitat
—
Aquest taller proposa una mirada crítica a l’agenda dels mitjans i genera les bases perquè els participants aprenguin a llegir entre línies les decisions que hi ha darrere de la publicació de la informació. Proposem un seminari de treball pràctic en el qual aprendrem quins temes són invisibles per als mitjans, quines decisions marquen la publicació d’una portada i com es construeix una informació. En equip, i després d’un debat de grup, generarem una altra agenda possible.
Cursos a escoles
—
Tots els cursos són adaptables a les necessitats del centre educatiu.
Per a més informació: info@somatents.com