Alfabetització digital per a adults
—
Entendre i fer un bon ús d’Internet i les xarxes socials
Aquest curs proposa la capacitació en tecnologies de la informació per a adults a través de la gestió col·lectiva d’un bloc. Es pretén incidir en millorar els seus coneixements d’edició gràfica i de textos, tractament, gestors de continguts online i xarxes socials de difusió (sobretot Facebook i Twitter però també Instagram o Google+).
Qui decideix què és notícia?
—
L’agenda dels mitjans, una mirada crítica
¿Per què un determinat fet és notícia i un altre no apareix mai a la ràdio, premsa o televisió? ¿Qui decideix què és notícia? ¿Ens manipulen? Aquest taller proposa una mirada crítica a l’agenda dels mitjans per generar les bases per a que els participants aprenguin a llegir entre línies les decisions que hi ha rere la publicació de la informació. Proposem un seminari de treball pràctic en el que analitzarem, reflexionarem i aprendrem com es construeix una informació, i generarem una altra agenda possible, amb especial atenció als marges i realitats diverses.
Taller pràctic de fotografia i Instagram
—
Taller pràctic de fotografia i Instagram
Quins perills planteja l’Instagram? Quines oportunitats brinda? Les xarxes socials poden convertir-se en eines de comunicació directes, horitzontals i amb una estratègia comunicativa pròpia, però també comporten polèmiques i problemes dels que ens hem de saber protegir. En aquest taller aprendràs a gestionar aquesta xarxa social i a construir la teva mirada fotogràfica sobre la realitat que ens envolta, amb sortida fotogràfica pel barri inclosa!
Pensar el Disseny: ideació, procés i elaboració d’una autoedició
—
El taller, orientat a un públic jove i adult, pretén ensenyar el procés de disseny, anomenat també Design Thinking: des de la definició fins a la implementació, passant per la ideació i el prototipat. Aquest procés s’aprendrà a partir de l’elaboració d’una autoedició alhora que s’oferirà un recorregut pels fonaments tècnics i conceptuals del disseny i de l’autoedició.
Dir-ho tot i dir-ho bé: tècniques de comunicació i retòrica per a la persuasió
—
¿Com fer-ho perquè ens escoltin i ens facin cas? ¿Com evitar la por escènica? El primer pas per aprendre a comunicar no és saber què volem dir, sinó conèixer què volen escoltar els altres. L’èxit de qualsevol projecte, empresa… o acció, per petita que sigui, descansa majoritàriament sobre les nostres aptituds comunicatives. El taller, fonamentalment pràctic, desenvolupa una petita part teòrica –la de la Retòrica clàssica- que creix amb les dinàmiques de treball a l’aula, un treball que emfasitza en la importància de la comunicació en la gestió i la resolució dels conflictes i en els lideratges compartits.
Curs de guió: com funciona un programa d’entreteniment?
—
Com es fa una escaleta? Com s’estructura un equip de guió? Com són les reunions de guionistes? Què fa un guionista durant un programa en directe? En aquest taller els alumnes podran aprendre de primera mà com és el treball creatiu en un programa de televisió d’entreteniment en les seves diferents fases. Els alumnes coneixeran, a través d’exemples reals, el treball creatiu que hi ha rere les càmeres en programes de prime-time, de latenight, divulgatius i d’entreteniment factual. La classe comptarà, en la part pràctica, d’un brainstorming de continguts per a un programa de televisió.
Descobriment del llegat periodístic crític: ¿qui ens ha explicat? ¿Com ens han explicat?
—
El petit seminari recorre la tradició, tant la universal com la més pròxima, del periodisme crític, aquell que ha estat protagonista en moments de canvi de la història. Des del naixement de la premsa de denúncia al segle XIX fins les primeres revistes del periodisme d’investigació del segle XX, el programa aportarà referències i les connectarà amb una necessària reflexió sobre el paper i la funció de la premsa avui en dia.
Taller de gramàtica audiovisual i edició videogràfica: una introducció al vídeo i el muntatge de les imatges en moviment
—
El curs pretén aproximar a l’alumne al llenguatge audiovisual amb els seus respectius efectes dramàtics i forma de construcció de la realitat i la ficció. Les sessions estaran centrades en el llenguatge cinematogràfic i televisiu, no fotogràfic. En finalitzar el curs, l’alumne ha de poder construir una peça audiovisual posant en pràctica la semàntica i la sintaxi de la imatge en moviment d’una forma creativa.
Empoderament digital per a la gent gran: perquè els més grans entenguin i usin (bé) Internet i les xarxes
—
El curs proposa la capacitació en tecnologies de la informació per a gent gran a través de la gestió col·lectiva d’un bloc. Es pretén incidir en millorar els seus coneixements d’edició gràfica i de textos, tractament, gestors de continguts online i xarxes socials de difusió (sobretot Facebook i Twitter però també Instagram o Google+).
¿Qui decideix què és notícia? La construcció de l’agenda periodística, avui
—
Els mitjans ens proposen cada dia què és i que no és notícia. Però, d’acord amb quins criteris fan visibles uns aspectes de la vida social i altres, en canvi, els invisibilitza? Aquest taller proposa una mirada crítica a l’agenda dels mitjans i genera les bases perquè els participants aprenguin a llegir entre línies les decisions que hi ha darrere de la publicació de la informació. Proposem un seminari de treball pràctic en el qual aprendrem quins temes són invisibles per als mitjans, quines decisions marquen la publicació d’una portada i com es construeix una informació. En equip, i després d’un debat de grup, generarem una altra agenda possible.
Taller de Crònica Periodística de la Vida Quotidiana: sortir al carrer, contar l’entorn
—
El cronista és aquell que sap mirar, sap escoltar, sap interpretar i sap escriure allò que ha viscut. La crònica implica que el cronista surti al carrer, parli amb la gent, pregunti, miri, escolti, observi i prengui notes. Aquest taller està dirigit a persones curioses que tenen ganes d’explicar allò que passa al seu voltant i que s’atreveixen a experimentar amb les persones i els fets del seu voltant i amb l’escriptura. El taller té com objectiu general dotar dels coneixements bàsics dels aspectes necessaris per tot aquell que estigui interessat en buscar, investigar i escriure allò que passa al seu voltant.
Cursos a biblioteques i CCCC
—
Tots els cursos són adaptables a les necessitats de la biblioteca o del centre cívic. Oferim també cicles, conferències o xerrades.
Per a més informació: info@somatents.com