Cursos i tallers


Anatomia de
la crònica

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Google+0Share on LinkedIn0

Els mètodes, les mirades i les formes del gènere

La crònica s’ha convertit en una etiqueta –d’èxit– que designa bona part de l’escriptura narrativa en el periodisme contemporani. Amb tot, allò que anomenem la crònica és de fet un gènere divers i multifuncional, practicat per autors literaris que escriuen grans monografies però també per periodistes del dia a dia, que disposen a penes de poques hores d’elaboració.

El curs, amb l’ajut de professionals que treballen sobre el terreny diverses formes de crònica i d’acadèmics que les estudien, proposa definir els contorns de la crònica com a gènere, amb l’excusa d’aquesta indeterminació terminològica, i enfocar sobre els seus mètodes, característiques i varietats, així com sobre la seva pluralitat de formes. En aquest sentit, el curs explorarà manlleus i préstecs de grans disciplines del coneixement humanístic que han enriquit la crònica periodística, tant en els seus mètodes com en la seva escriptura. Així dedicarà sessions a les aportacions de l’etnografia, la poesia o la psicologia en diverses fases de l’elaboració del treball periodístic de qualitat.

La matrícula inclou la realització i correcció de pràctiques d’escriptura, així com material de treball (lectures i dossiers) i un petit lot de llibres de periodisme narratiu, compost per Jazz al despatx de Hitler, de Plàcid García-Planas i El mar es tu espejo, de Catalina Gayà per a les primeres quatre matrícules.

Sessions: 12 hores. Sessions el 23 i 30 de novembre, 7, 12, 14, i 19 de desembre.

Lloc: Casal de barri Folch i Torres, C/ Reina Amàlia, 31.

Professorat: Helena López Vallejo (periodista d’El Periódico), María Angulo (professora de la Universidad de Zaragoza i periodista), Plàcid García-Planas (cronista de guerra i escriptor), Laia Seró (periodista i màster en Antropologia per la UB), Gemma Casamajó (poeta i periodista, coordinadora del Màster de Periodisme Literari UAB), David Barba (escriptor, editor i periodista) i Esteve Plantada (poeta, editor i cap de Cultura de Nació Digital).

Preu: 190 euros. Amb un 10% de descompte per a antics alumnes. Es poden pagar les sessions per separat si no podeu assistir a totes.

Inscripcions: info@somatents.com

Cursos relacionats